Neuro-Oncology

De behandeling van hersentumoren vereist een multidisciplinaire aanpak om de best mogelijke verzorging voor ieder individu te verzekeren

Ons hersentumor-programma omvat alle modern componenten om patiënten met een hersentumor te helpen: evaluatie en diagnose, interdisciplinaire benadering met analyse van verschillende behandelingsmodaliteiten, zorgvuldige nazorg en psychologische ondersteuning.
Patiënten met nieuw gediagnosticeerde tumoren maar ook patiënten die reeds een behandeling ondergingen kunnen bij ons terecht. Ons internationaal team ontvangt met plezier zowel Belgische patiënten als patiënten afkomstig uit het buitenland.
Typische, eerder onspecifieke, symptomen van een hersentumor zijn hoofdpijn, nausea, braken, epileptische aanvallen of ook geheugen- en concentratiestoringen. Afhankelijk van de lokalisatie in de hersenen kunnen verlammingen, gevoelsstoringen, spraakstoringen en visuele problemen optreden.
De eerste diagnose wordt door middel van een MRI gemaakt. Met behulp van deze gegevens wordt de verdere behandeling besproken.
De eerste belangrijke stap in de behandeling van hersentumoren is een operatie. Tijdens deze operatie zal men een biopsie nemen van de tumor en deze indien mogelijk volledig verwijderen.
Het tumormateriaal wordt vervolgens onderzocht om een histologische oorsprong(de cellulaireoorsprong) te verkrijgen.
Het verder beleid wordt in een interdisciplinaire vergadering besproken. Er wordt dan een individueel behandelingsplan opgesteld gebaseerd op de laatste wetenschappelijke onderzoeken. Indien nodig kunnen dan nog complementaire behandelingen zoals radiotherapie en chemotherapie worrden voorgesteld.
Onze patiënten worden de hele tijd nauw opgevolgd en op regelmatige tijdstippen op de consultatie gezien.Wachttijden worden vermeden en afspraken kunnen steeds vlug gemaakt worden 
(link raadplegingen)

De belangrijkste tumor diagnosen zijn: