Subarachnoidale bloeding

Een subarachnoïdale bloeding wordt gekenmerkt door het plots ontstaan van zeer hevige hoofdpijn, frequent geassocieerd met een stijve nek en eventueel misselijkheid en braken. In meer of mindere mate kan er ook een verstoord bewustzijn optreden.
Een subarachnoïdale bloeding is een medische urgentie en vereist dringende opname van de patiënt in een neurovasculair centrum voor een snelle diagnose en aanvullend adequate behandeling.
Ruptuur van een intracranieel aneurysma ( LINK ) is de meest voorkomende oorzaak van een subarachnoïdale bloeding. Vroegtijdige behandeling van het gescheurde aneurysma door chirurgie of endovasculaire embolisatie is noodzakelijk teneinde een, meestal fataal, herbloeden te voorkomen.
Een gespecialiseerde zorg op de Neuro-Intensieve Zorgen garandeert de opsporing en snelle behandeling van cerebrale vasospasmen. Vasospasme is een laattijdige complicatie veroorzaakt door de bloeding en leidt tot vernauwing van de hersenvaten wat kan resulteren in cerebrale ischemie en beroerte.