Intracranieel aneurysma

Intracraniële aneurysmata zijn ballonvormige uitstulpingen van een slagader die in de meeste gevallen te wijten zijn aan aangeboren zwaktes van de vaatwand.
Deze letsels kunnen worden gezien op speciale angiografische sequenties op CT of MRI. Voor een gedetailleerde evaluatie van de anatomie en de behandelingsmogelijkheden wordt een conventionele katheter angiografie (IADSA) uitgevoerd.
Aneurysmata produceren meestal geen symptomen en worden ontdekt als ze scheuren en hierdoor een subarachnoïdale bloeding veroorzaken. Ze kunnen echter ook “incidenteel” (bij toeval) worden ontdekt. Dit betekent dat een CT- of MRI werd gedaan voor een ander doel en het aneurysma werd waargenomen bij toeval. Wanneer een aneurysma wordt ontdekt als een incidentele bevinding dienen de risico’s van behandeling met die van de verwachte spontane loop te worden afgewogen.
In het Universitair Ziekenhuis Brussel hebben we alle behandelingsmogelijkheden voor intracraniële aneurysmata beschikbaar: Microchirurgische clipping en endovasculaire embolisatie. De optimale behandeling voor de patiënt wordt besproken op onze multidisciplinaire neurovasculaire tussen de neurochirurg en de interventionele neuroradioloog.
Microchirurgische clipping impliceert het maken van een kleine opening in de schedel (craniotomie) onder de microscoop en het uitschakelen van het aneurysma uit de circulatie door het plaatsen van een titanium clip. (BEELD).
Endovasculaire embolisatie wordt eveneens uitgevoerd onder algemene verdoving, hierbij wordt een katheter in de liesslagader ingebracht en onder controle met beeldvorming tot in hoofd gebracht. Vervolgens wordt het aneurysma gevuld met platina spiraaltjes.