Caverneuze hemangiomen of cavernomen zijn misvormingen die bestaan uit een kluwen van haarvaten. De meeste cavernomen zijn erg klein, maar hebben een neiging tot herhaalde kleine (micro)bloedingen.
Een klinisch significante bloeding komt voor bij ongeveer één op de vijf patiënten . Het risico op bloeding is naar schatting 0,5 tot 1 procent . Dit risico neemt toe als er reeds een bloeding is geweest . De symptomen zijn afhankelijk van de locatie van het cavernoom en kan van hoofdpijnklachten, tot epileptische aanvallen of neurologische gebreken zoals verlamming of gevoelloosheid variëren.
De enige behandelingsmodaliteit voor cavernomen is chirurgische verwijdering van de laesie . Vooral bij diepliggende cavernomen is een nauwkeurige preoperatieve planning met behulp van magnetische resonantie beeldvorming ( MRI ) nodig . Onze afdeling is ook uitgerust met alle benodigde moderne technische hulpmiddelen, zoals een chirurgische microscoop, intra-operatieve echografie, neuronavigatie en intraoperative neuromonitoring om de operatie zo veilig mogelijk in kritieke regio’s uit te voeren.