Schedelbasistumoren

De schedelbasis bestaat uit het onderste deel van de schedel, de overgang tot de cervicale wervelkolom, de neusbeenderen, de mondbodem en de oogholte. Verschillende zowel goedaardige als kwadaardige types van tumoren kunnen zich in bereik van de schedelbasis ontwikkelen. Meest voorkomend zijn meningeomen en vestibularis schwannomen (ook acousticusneurinomen genoemd).
Gezien deze tumoren in contact komen met belangrijke functionele structuren (hersenstam en craniale zenuwen) zullen ze typisch lokalisatorische symptomen veroorzaken: geur- en smaak- stoornissen, zichtverlies, dubbel zien, pijn of gevoelloosheid in het gezicht, assymmetrisch gezicht, gehoorverlies of oorsuizen, duizeligheid, heesheid, slikstoringen,.
Ook onspecifieke symptomen zoals gangstoringen of hoofdpijn en hormonale storingen kunnen echter optreden.
De diagnose wordt door middel van een CT of beter nog, door een MRI gesteld. Vervolgens worden supplementaire onderzoekingen in het gebiedvan KNO en oftalmologie doorgevoerd. Een angiografie is soms noodzakelijk om de doorbloeding na te gaan en deze eventueel door middel van een embolisatie te reduceren.

Ook deze tumoren worden in onze interdisciplinaire tumor vergadering besproken om een individueel aangepaste best mogelijke behandeling aan te bieden.