Hemangioblastomen

Hemangioblastomen zijn goedaardige tumoren van het centrale zenuwstelsel en treden meestal in de kleine hersenen, ruggenmerg of hersenstam op. Vaak worden deze tumoren eerst symptomatisch wanneer ze een begeleidende cyste vormen die expansief op de omgeving drukt. Deze tumoren kunnen sporadisch optreden maar ook in het kader van een familiaal erfelijke ziekte, bijvoorbeeld de von Hippel-Lindau (VHL) ziekte.
Symptomen van tumoren in de kleine hersenen kunnen hoofdpijn, misselijkheid, evenwichtsproblemen en duizeligheid zijn. In extreme gevallen kan een obstructie van de circulatie van het hersenvocht veroorzaakt worden met eventueel bewustzijnsverlies. In deze gevallen moet in urgentie geopereerd worden. Hemangioblastomen van het ruggenmerg zullen pijn, gangstoringen, gevoelsstoring of krachtverlies veroorzaken ensoms ook urine of defecatie problemen..
Hemangioblastomen groeien eerder langzaam. Wanneer ze symptomatisch worden of wanneer een evolutie aangewezen wordt, is de microchirurgische verwijdering geïndiceerd. Het risico van de operatie is klein en tumoren die totaal verwijderd werden gedurende de operatie komen niet terug.
Hemangioblastomen kunnen een component van de ziekte van von Hippel Lindau zijn. Patiëntn met deze erfelijke ziekte hebben multipele tumoren in de ogen (retinale angiomen), in de nieren ( nierkankers), in de bijnieren (pheochromocytomen). Ook eventueel in het binnenoor, de testikels en de pancreas.
Patiënten met de VHL ziekte vereisen een speciale klinische begeleiding met regelmatige screening van alle mogelijk betroffene organen. Ons team heeft een bijzondere jarenlange ervaring met de verzorging van deze patiënten en is lid van de nationale en internationale “Clinical Advisory Board for VHL patiënts”. Individuele raadgeving betreffende de behandeling wordt steeds in een interdisciplinair behandelingsteam besproken.

Links: