Kinderneurochirurgie

Ook kinderen kunnen neurochirurgische problemen ontwikkelen. De bijzondere bekwaamheid in de kinderneurochirurgie is dan ook van groot belang gezien kinderen vaak getroffen worden door specifieke afwijkingen die hun eigen aanpak kennen.

De neurochirurgie bij kinderen is een specialisatie op zich aangezien de pathologie die hier gezien wordt enkel bij kinderen voorkomt en vaak een meer gerichte aanpak nodig is. Typische kinderaandoeningen zijn congenitale misvormingen en stoornissen in de ontwikkeling van het centraal zenuwstelsel. Ook hersentumoren komen voor bij kinderen, deze zijn volledig verschillend van deze bij volwassenen. Afhankelijk van de leeftijd van het patiëntje is ook de bijkomende behandeling sterk verschillend.

De kinderneurochirurgie wordt dan ook best beoefend door speciaal hiertoe opgeleide neurochirurgen. Voor de behandeling van al deze aandoeningen is ook een interdisciplinaire samenwerking met een kinderziekenhuis binnen een universitair centrum nodig. In het UZ Brussel wordt aan alle noodzakelijke vereisten voldaan om kinderen met een neurochirurgische aandoening te behandelen.