Topics

De neurochirurgie is een specialisme waarbij een breed spectrum aan ziektebeelden wordt behandeld. Door op elk van de onderstaande topics te klikken kan U meer te weten komen over de aandoeningen die we behandelen alsook de behandelingstypes en operaties die we ervoor aanwenden. U kan eveneens zoeken naar een specifieke aandoening via de zoekbalk rechts.

Pathologie van de rug

Spinale aandoeningen komen frequent voor en vormen dan ook een groot deel van de aandoeningen die op onze dienst worden behandeld.

Neuro-Oncologie

Hersentumoren, zowel goedaardige als meer kwaadaardige, vereisen vaak een operatieve ingreep als eerste stap in de behandeling. Zowel deze operatie als verdere opvolging en eventuele behandeling kan vanuit onze dienst worden uitgevoerd.

Kinderneurochirurgie

De neurochirurgische aandoeningen bij kinderen vereisen vaak een specialistische aanpak gezien ze vaak anders zijn dan de aandoeningen die we bij volwassenen treffen. Onze dienst heeft een grote expertise op het vlak van de pediatrische neurochirurgie.

Vasculaire neurochirurgie

Aandoeningen van de bloedvaten in de hersenen worden bij voorkeur op een multidisciplinaire manier besproken en behandeld, waarbij de voor- en nadelen van elke behandelingsmethode nauwkeurig dient te worden afgewogen.

Hypofyse chirurgie

Aandoeningen van de hypofyse, een klier die zich aan de basis van de schedel bevindt, vereisen een multidisciplinaire aanpak die in ons ziekenhuis wordt aangeboden. In geval een operatieve ingreep aangewezen is kan deze endoscopisch via de neus gebeuren.

Functionele neurochirurgie

De functionele neurochirurgie omvat een breed veld binnen de neurochirurgie waarbij vaak gebruik gemaakt wordt van minimaal invasieve methoden voor de implantatie van electroden die de werking van het zenuwstelsel (hersenen, ruggenmerg en zenuwen) moduleren. Ook verschillende vormen van pijn kunnen op deze manier worden behandeld.

Radiochirurgie

De radiochirurgie is een vorm van radiotherapie die in sommige gevallen kan aangewend worden in plaats van een klassieke heelkundige ingreep. De keuze van de behandeling en de uitvoering ervan gebeurt op een multidisciplinaire manier.

Perifere zenuwen

Perifere zenuwen kunnen ingeklemd worden, waarbij een heelkundig vrijleggen van de zenuw aangewezen is. Het carpal tunnel syndroom is hier het bekendste voorbeeld van. Ook traumatische letsels kunnen in onze dienst behandeld worden.